Pot-au-feu - Veien til hjertet
6 år | mars, 22 2024 | 2t 14m | Fransk | drama
«Ren nytelse. En herlig filmopplevelse som bør nytes av enhver filmelsker.» - Cinema, terningkast 6 «Blendende vakker hyllest til råvarer, kokekunst og mat. Og til kjærligheten.» - BT, terningkast 6 «Kjøkkenet er selve livet i denne vakre filmen» - Aftenposten, terningkast 5 «Filmgastronomi! En utsøkt velsmakende fransk film. Bon appetitt, kjære - kinopublikum» - Nettavisen (Jon Selås), terningkast 5 «Bedre mat på film får vi neppe på kino i år» - Adressa, terningkast 5 «Kandisert erotikk» - Klassekampen, terningkast 5 «Smyger seg inn i sansene med dampen fra de deiligste retter.» - NRK Filmpolitiet, terningkast 5 «Appellerer til både romantikeren og matelskeren» - Kinomagasinet, terningkast 5 «Bør ikke ses på tom mage» - iTromsø, terningkast 5 «Gastronomisk kjærlighet. Flytt deg «Babettes gjestebud», nå er det «Pot-au-feu» som er tidenes matfilm.» - Dagens Næringsliv «Så god kontroll og rytme at du sitter der smilende og avslappet som om du aldri har sett en matfilm før» - Filmmagasinet, terningkast 4/5 «En sanselig, sensuell og sjarmerende (film)opplevelse» - Tidens ånd «Gastronomisk kjærlighet. Flytt deg «Babettes gjestebud», nå er det «Pot-au-feu» som er tidenes matfilm.» - Dagens Næringsliv «Tidenes matfilm. Ustoppelig kulinarisk! En opplagt publikumsvinner.» - Montages «Pot-Au-Feu er den vakreste matfilmen jeg har sett. Matlaging for meg handler om kjærlighet til mat. Men også kjærlighet til hverandre. Og det er det denne filmen handler om.» - Eyvind Hellstrøm "Serverer den beste matopplevelsen på kino siden Babettes Gjestebud." - The Times "Så levende og kjærlig laget at du kan lukte og smake hver eneste scene." - The Telegraph "En gastronomisk fest så rik og så romantisk” - Time Out ”Den vakreste filmen i hele Cannes” - Toronto Star ”Du kan smake og lukte hver eneste scene” - Daily Telegraph I en film som vil fenge både matelskeren og romantikeren møter vi kokkene Dodin Bouffant og Eugéne i deres kulinariske samarbeid på et gods i Sør-Frankrike på slutten av 1800-tallet – og i deres årelange kjærlighet til hverandre.
Frankrike i 1885. Eugénie jobbet som kokk for den berømte restauranteieren Dodin i 20 år. Hun anses som utmerket på sitt felt. I løpet av årene, fordi Eugénie og Dodin tilbrakte mye tid på kjøkkenet sammen, oppsto det følelser mellom dem. Deres felles kjærlighet til mat har skapt unike, deilige og utsøkte retter som er uten sidestykke og tiltrekker seg mange spisegjester fra hele verden. Frihetselskende Eugénie ønsket imidlertid aldri å gifte seg med Dodin. Da bestemte Dodin seg for å lage mat til sin elskede for første gang. Pierre Gagnaire, en av Frankrikes ledende og mest kjente mesterkokk med 14 Michelinstjerner og kåret til verdens beste kokk, var kulinarisk chef under innspillingen. Pot-au-feu – Veien til hjertet handler om den renommerte kokken Dodin Bouffant som i et idyllisk, landlig Sør-Frankrike på slutten av 1800-tallet lager de mest utrolige retter for seg selv og gjester fra det øvre samfunnslag. Med seg på laget har han kokken Eugénie (spilt av Juliette Binoche) som han har jobbet sammen med i over tjue år på godset hvor de begge også bor. Dodins og Eugénies forhold er vel og merke ikke bare kollegialt, og det viser seg tidlig i filmen at Dodin har fridd til Eugénie flere ganger og fått nei samtlige ganger. Eugénes avslår tilsynelatende frieriene for å bevare det profesjonelle, kulinariske samarbeidet som de to har oppbygget og opprettholdt over årene, selv om vi aner en stor kjærlighet mellom de to hovedpersonene fra helt tidlig av i filmen. Samtidig viser det seg at Eugéne har helseutfordringer som lett kan komme til å komplisere både matlagingen og forholdet. Filmen byr på fargerike, lyse scener hvor de to kokkene lager og anretter et stort utvalg av franske retter sammen med to unge kokkelærlinger. I åpningssekvensen får vi helt uavbrutt bevitne matlagingen på kjøkkenet på godset – fra tilberedning og helt frem til servering – mens kokkene svinger seg mellom kasserollene og fjølene i noe som minner om en koreografert dans. Dette er definitivt filmen for matelskere, men under de mange matlagingssekvensene hviler det også en stor kjærlighetshistorie, nemlig den mellom Eugéne og Dodin. Pot-au-feu – Veien til hjertet er en romantisk, stillferdig og varm film om kjærligheten mellom to personer som har jobbet og laget mat sammen side om side i mange, mange år. Det er også noe mystisk ved måten filmen tar seg tid til å vise alt i matlagingen ned til minste detalj – en mystikk som kanskje også er beskrivende for kjærligheten Eugéne og Dodin deler med hverandre. REGISSØR Tran Anh Hung er en fransk-vietnamesisk manusforfatter og filmregissør. Han ble født i Vietnam, men emigrerte til Frankrike som tolvåring. Etter å ha regissert flere kortfilmer, debuterte han med sin første spillefilm i 1993, dramaet Duften av grønn papaya om morgenen, som ble nominert til Oscar for beste utenlandske film og vant to priser under filmfestivalen i Cannes. Senere har han blant annet regissert de kritikerroste filmene Cyclo og Norwegian Wood. Pot-au-feu – Veien til hjertet er Hungs syvende spillefilm.