Ikon for spill av ×

Faust - Royal Opera House - Live

Gounods mest populære opera vender tilbake i David McVicars parisiske produksjon. Dette er en live overføring fra Royal Opera House i London, og er en del av vårt nye konsept "Aurora Live".

Den aldrende filosofen Faust sitter i sitt arbeidsværelse, parat til å tømme giftbegeret. Han forbanner sitt liv og alt menneskelig og påkaller Satan. Øyeblikkelig er djevelens håndlanger Mefisto der og spør hva han ønsker. Faust begjærer ungdommen. Mefisto frister ham og lurer ham til å skrive under på en avtale hvor Faust overlater sin sjel til Mefisto mot ungdommen. Da avtalen er inngått forvandles Faust øyeblikkelig til en sprek og ung ridder.

Soldaten Valentin skal i krig og får sin venn Siebel til å holde et øye med søsteren Margarete mens han er borte. Faust ber Mefisto om hjelp til å bli kjent med Margarete. Mefisto er ikke vanskelig å be og Margarete forelsker seg i Faust. En stormende romanse stilner fort og Faust forlater Margarete. Valentin og resten av soldatene vender hjemover. Margarete er i kirken og ber om tilgivelse, men Mefisto forteller henne at for henne finnes det ingen nåde. Valentin kommerhjem og forstår på Siebel at noe alvorlig er i veien. Valentin forstår at Faust er hans søsters forfører og det bryter ut slåsskamp mellom Faust og Valentin. Mefisto hjelper Faust å såre Valentin dødelig, og Faust flykter mens Valentin dør.

Margarete ble gravid med Faust, men druknet barnet. Hun sitter i fengsel og venter på å bli henrettet. Mefisto hjelper Faust å møte henne, og han vil hjelpe henne. Når hun ser Fausts følgesvenn nekter hun. Mefisto roper at hun er fortapt, men i samme øyeblikk forsvinner fengselsmurene. Margarete svever bort og englene forkynner hennes frelse.

Faust er en grand opéra i fem akter av Charles Gounod med fransk libretto av Jules Barbier og Michel Carré, basert på Carrés drama Faust et Marguerite, igjen basert løselig på Johann Wolfgang von Goethes drama Faust(del 1) fra 1808. Operaen hadde sin premiere ved Théâtre Lyrique på Boulevard du Temple i Paris den 19. mars 1859. Dets scenedekorasjon, i seg selv innflytelsesrikt, var formet av Charles-Antoine Cambon og Joseph Thierry (akt I og akt III, scene 1), Jean Émile Daran (akt II), Édouard Desplechin (akt III, scene 2; akt V), og Philippe Chaperon (akt IV).[1] Nøkkelen til operaen ligger i Mefistos arie «Dansen rundt Gullkalven». Der fører teksten og musikken inn i vår egen tid i vårt jag etter å ta for oss av de goder penger kan skaffe. Mefisto (djevelen) påvirker Faust med hele sitt repertoar av tilbud og fristelser.[2][3]

Goethes Faust har blitt benyttet som grunnlag for flere operaer. Den tyske komponisten Louis Spohr skrev en opera med denne tittelen i 1819. Den tyske komponisten Heinrich Zöllner skrev også en opera med navnet Faust i 1887. I tillegg skrev Richard Wagner en ouverture i 1839, men det resulterte ikke i noen opera. Komponisten Robert Schumann skrev Szenen aus Goethe’s Faust.

Kjøp billetter til Faust - Royal Opera House - Live

Ingen forestillinger

Bilder fra filmen